Waar je ook heen gaat, daar ben je.

Zoeken

Nieuwsbrief

Waarom is veranderen zo moeilijk ?

augustus 2011 - Hoe komt het dat die verandering zo moeilijk is? Een paar redenen.

1. Je huidige gedrag is tientallen jaren oud. Je hebt tientallen jaren geoefend in je huidige gedrag. Het bleek vaak effectief. Jouw ouders gaven je waarden en normen mee. Die paste je zelf wat aan in de loop der tijd. Nieuwe normen en een nieuwe levensfase vragen vaak om nieuwe vaardigheden.

2. Nieuw gedrag is eng. Mensen kennen je zoals je bent. Als je nieuw gedrag uit gaat proberen, schrikt dat mensen af. Dat denk je tenminste. En je bent het zelf ook niet gewend. Misschien kwets je mensen door jouw grenzen aan te geven, of sta je voor gek als je iets nieuws doet. Daarom doe je maar niets…

3. Je hebt ook nog andere dingen aan je hoofd. Je weet precies hoe je het moet aanpakken. Maar het is vaak lastig om telkens weer de moed op te brengen en de energie te vinden om actie te ondernemen. En een kleine tegenslag demotiveert je makkelijk om af te haken.

4. Afleren of aanleren. Je weet precies welk gedrag er fout zit bij jezelf. Daar wil je vanaf. Stop daar direct mee, want dat heeft weinig zin. Het kost heel veel energie om dat te bereiken. En dat gedrag is soms ook best wel handig. Je focus op fout oud gedrag dien je om te zetten in de wil tot nieuw gedrag.

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]