Wandelen is de beste medicijn. (Hippocrates)

Zoeken

Nieuwsbrief

ADHD bij ouderen versus kinderen

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een aandoening die vooral in het nieuws is met betrekking tot kinderen. Maar nieuw onderzoek stelt vast dat ook zestigplussers last kunnen hebben van de stoornis met symptomen als hyperactiviteit, impulsiviteit en een korte aandachtsspanne.  Onderzoeksleidster Marieke Michielsen: “ADHD komt voor bij 3 tot 7 procent van kinderen in de schoolleeftijd, en bij 4.4 procent van de volwassenen. Er is echter weinig bekend over ADHD bij ouderen en dit is het eerste epidemiologische onderzoek naar dat verschijnsel.”
 
Onderzoek ADHD bij ouderen
In het onderzoek werden 1.494 mensen tussen de 60 en 94 via een enquête gescreend op ADHD. De 231 mensen die de meeste symptomen vertoonden werden uitgenodigd voor een diepgaander onderzoek. Naar aanleiding van de resultaten wordt geschat dat 2.8 % van de oudere volwassenen in Nederland ADHD heeft: ongeveer 95.000 mensen. Dit aantal is bijna gelijk aan het aantal kinderen dat de diagnose ADHD krijgt. ‘Jongere’ ouderen tussen de 60 en 70 rapporteerden beduidend meer symptomen (4%) dan ‘oudere’ ouderen van tussen de 70 en 94 (2.1%).
 
Psycholoog Marieke Michelsen van het PsyQ Expertise Centre Adult ADHD in Den Haag zei dat er meerdere verklaringen mogelijk zijn voor het feit dat ADHD minder voorkomt bij mensen over de 70: “Het kan zijn dat de symptomen van ADHD verdwijnen bij hoge leeftijd. Ook is het mogelijk dat het diagnostische interview dat gebruikt werd niet subtiel genoeg was om ADHD op te sporen bij mensen boven de 70, of het kan zelfs zo zijn dat mensen met ADHD een lagere levensverwachting hebben dan mensen zonder ADHD.”
 
Gevolgen van ADHD
Het onderzoek beschrijft hoe volwassenen met ADHD vaak onder hun intellectuele niveau weken, relatieproblemen hebben, problemen hebben met het organiseren van hun dagelijks leven, grotere kans lopen op het krijgen van een ongeluk en vaker asociaal gedrag vertonen dan volwassenen zonder ADHD. Eerdere onderzoeken nar ADHD bij kinderen en volwassenen hebben gesuggereerd dat ADHD meer voorkomt bij mannen dan vrouwen. In dit onderzoek gaven mannen en vrouwen echter evenveel ADHD symptomen aan.
 
Er is nog niet veel bekend over de risicofactoren voor het krijgen van ADHD. Volgens het Trimbos Instituut lopen kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk had, rookte of dronk wel een hoger risico, net als kinderen die te vroeg zijn geboren met een te laag geboortegewicht. Het gebruik van suiker is geen factor voor gedragsproblemen bij kinderen.
 
ADHD kan niet genezen worden, maar wel in goede banen geleid worden met therapie en medicatie. Zo is het mogelijk om met ADHD toch een succesvol en gestructureerd leven te leiden.
 
Bron: Healthylives.nl

Contact   06 102 88 777 info@coach-counsellor.nl
Gerelateerde pagina's[+]
Gerelateerde pagina's[-]